top of page
Twee technici die aan de machine werken

De Veiligheidsladder / Safety Culture Ladder

Hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur

Veiligheidsladder / NEN Safety Culture Ladder bij Coning van Houten

Wilt u met uw organisatie het Veiligheidsladder certificaat behalen, zonder dat uw agenda te veel belast wordt? Ziet u het niet zitten om ingewikkelde informatie door te spitten, en wilt u gewoon een duidelijk, inzichtelijk plan en gedegen begeleiding om de eindstreep te halen? Dan is Van Houten & Partners de juiste keuze voor u. Met behulp van een van onze vaste adviseurs behaalt uw bouworganisatie het Safety Culture Ladder certificaat. Gegarandeerd. En dat voor een vast, vooraf besproken tarief.

Wat is de Safety Culture Ladder / veiligheidsladder?

De Safety Culture Ladder (SCL), (in Nederland bekend als “de Veiligheidsladder”) is een instrument om veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in organisaties te meten. Dit is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. De Veiligheidsladder bestaat uit 5 treden. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn, hoe hoger de trede van een organisatie op de ladder.

Ja, geef mij vrijblijvend advies over begeleiding voor mijn bedrijf.

Selecteer een optie
Contact

Veiligheidsladder: de 5 treden

Dit zijn de vijf treden van de Veiligheidsladder, van laag naar hoog:

 

1. Pathologisch

‘Wat niet weet, wat niet deert’: weinig focus op veiligheid.

 

2. Reactief

‘Maar dat is toch niet mijn schuld?’: ad hoc reageren op veiligheidsproblemen.

 

3. Berekenend

‘Wat levert het mij op?’: meer betrokkenheid bij veiligheid, maar vooral uit eigenbelang.

 

4. Proactief

‘Welke bijdrage kan ik leveren?’: veiligheidsbewustzijn vanuit eigen verantwoordelijkheid.

 

5. Vooruitstrevend

Volledig geïntegreerd veiligheidsbewustzijn, actieve reflectie en evaluatie hierop met branchegenoten.

Gezekerde bouwvakker
Arbeider

Voor wie is de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder is bedacht door ProRail, en wordt inmiddels beheerd door de NEN. De certificering wordt sindsdien ook gebruikt voor organisaties buiten de railsector. Over het algemeen zijn dit vaak bouwbedrijven. Een ander voorbeeld van een belangrijke organisatie die de SCL toepast is netbeheerder TenneT. Dankzij onze ervaring als organisatieadviesbureau weten wij dit principe al op meerdere typen organisatie toe te passen.

Waarom de Veiligheidsladder?

In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongevallen. Als organisatie heeft u een belangrijke rol bij het creëren van een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Maar ook medewerkers dragen verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat al uw personeel voldoende veiligheidsbewustzijn heeft. De Safety Culture Ladder kan uw organisatie hierbij helpen.

Het voordeel van de Veiligheidsladder? Volgens de Inspectie SZW, gebeuren in organisaties met een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur minder ongevallen. Veiligheid in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen op de bouwplaats!

Wat is het verschil tussen de Veiligheidsladder en de VCA?

Zowel de VCA als de Veiligheidsladder zijn certificeringen die verband houden met de veiligheid van uw organisatie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Waar de VCA echt een stappenplan biedt waar uw organisatie zich aan moet houden, richt de Veiligheidsladder zich op het gedrag en de cultuur binnen een organisatie. Beide aspecten versterken elkaar, dus de certificeringen vullen elkaar aan. 

Is de Veiligheidsladder verplicht?

Vanaf 1 januari 2022 heeft de Governance Code Bouw de SCL verplicht gesteld. Dat houdt in dat u vanaf dan bij aanbestedingen met een SCL-certificaat een absoluut gunningsvoordeel heeft ten opzichte van andere partijen. Maar niet alleen dat zou de reden moeten zijn om de certificering te behalen. De betrokkenheid van uw werknemers bij veiligheid in uw bedrijf is immers een belangrijk veiligheidsaspect binnen uw organisatie.

Bouwvakkers bij brug
Ontdek hoe we jou vooruit kunnen helpen.

Vraag een offerte aan of plan een terugbelverzoek in.

bottom of page